Home / Alt News / Cukier to rak

Cukier to rak

Cukier żywi komórki nowotworowe – ten fakt potwierdzają kolejni naukowcy – tym razem z University of California w San Francisco. Cukier powoduje śmierć 35 milionów ludzi rocznie na całym świecie!

Podkreślają oni, że toksyczność cukru jest tak wysoka, że cukier należy uznać za bardziej niebezpieczny, niż alkohol i tytoń razem wzięte. Naukowcy z University of California uważają, że w związku z tym należy wprowadzić specjalny podatek od wszystkich pokarmów i napojów zawierających cukier. Zalecają oni również wprowadzenie ograniczeń wiekowych i zakazu sprzedaży słodyczy w pobliżu szkół.

cukier

Jaka powinna być strategia w walce z rakiem?

Odcięcie dostaw żywności dla guzów i komórek nowotworowych, czyli zagłodzenie raka brakiem glukozy, zaleca Thomas Graeber, profesor farmakologii molekularnej, na łamach czasopisma Molecular Systems Biology. Nie wystarczy jednak unikać tylko samego białego cukru. Cukier jest jednym z węglowodanów prostych. A węglowodany występują również w wielu produktach spożywczych, takich jak: owoce (fruktoza) i soki owocowe, napoje gazowane, niektóre warzywa, białe pieczywo, bułki, biały ryż, makaron, mleko i produkty mleczne, większość przekąsek, słodycze, itp.

Kolejnym, cichym mordercą jest syrop glukozowo-fruktozowy, czyli zagęszczony wodny roztwór cukrów prostych (glukozy i fruktozy). Jest to ciecz o małej lepkości, więc producenci żywności chętniej go stosują niż cukier, bowiem się nie krystalizuje. Dodawany jest do wielu produktów spożywczych, w tym do tych przeznaczonych dla dzieci. To suma tych węglowodanów, plus zwykły cukier rafinowany, może powodować wzrost poziomu insuliny, stany zapalne i raka.

słodycze

Cukier i rak piersi – dwaj przyjaciele

Badania przeprowadzone w 2004 roku przez Harvard Medical School wykazały, że kobiety, które jako nastolatki, spożywały żywność o wysokiej zawartości cukrów i przez to zwiększały swój poziom glukozy we krwi, częściej zapadały na raka piersi w dorosłym życiu. Cukier podnosi stężenie insuliny, co powoduje wzrost szybkości podziału komórek piersi, w tym komórek nowotworowych.

Prostą konkluzję – co robić – zaproponował dr García z Uniwersytetu Króla Juana Carlosa w Madrycie:  „Byliśmy zaskoczeni, gdy uświadomiliśmy sobie, że tak duże zmiany w ludzkim metabolizmie spowodowane są wpływem cukru. Zmiana diety jest jedną z najprostszych strategii zapobiegawczych, które mogą zaoszczędzić wiele cierpienia i pieniędzy.”

Podobny temat: czytaj więcej

Zobacz także:

Tłuszcze nasycone uratują Ci zdrowie

Unikaj żywności oznaczonej jako „niskotłuszczowa”! Licząca dziesiątki lat propaganda nawołująca ludzi do diety niskotłuszczowej miała …

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *