Home / Alt News / Dieta wegetariańska może być przyczyną raka

Dieta wegetariańska może być przyczyną raka

Długotrwała dieta wegetariańska może prowadzić do mutacji genetycznych, które zwiększają ryzyko chorób serca i nowotworów – ustali naukowcy z Cornell University.

Wyniki badań zostały opublikowane 2 maja 2016 roku w czasopiśmie Molecular Biology and Evolution. Badania przeprowadzone przez Cornell University wykazały, że dieta wegetariańska powoduje zakłócenia w równowadze między ilością kwasów omega-6 i omega-3. To powoduje, że wegetarianie mają o 40% większe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego i podwyższone ryzyko chorób serca.

wegetarianie

Organizm nie może produkować kwasów omega naturalnie, więc musi je pozyskiwać z żywności. Kwasy tłuszczowe omega-3 mają działanie przeciwzapalne, a omega-6 przyczyniają się do powstawania stanów zapalnych, choć w pewnych ilościach też są w organizmie niezbędne. Charakterystyczny dla wegetarian nadmiar omega-6 powoduje przewlekłe stany zapalne, co w konsekwencji zwiększa ryzyko chorób serca, raka, choroby Alzheimera i cukrzycy.

Współautor badań, profesor Tom Brenna z Cornell University radzi wegetarianom, którzy nie chcą zmienić swojej diety aby:

„Stosowali oleje roślinne, które mają niską zawartość kwasów omega-6 i zawierają kwas linolenowy, takie jak np. olej z oliwek”.

Źródła:

http://mbe.oxfordjournals.org/content/early/2016/05/01/molbev.msw076.full?sid=7834f289-b693-4197-94c5-71b9462ca0cb

naturalsociety.com

 

 

Zobacz także:

Wegetarianie żyją krócej niż mięsożercy

Austriaccy naukowcy zbadali nawyki żywieniowe i zdrowotne 1320 osób – wegetarian i mięsożerców. Okazało się, …

6 komentarzy

  1. Witam!

    Od 19 lat jestem na diecie wegańskiej z powodów ideologicznych.
    Czy jeśli jestem na diecie wegańskiej, ale profilaktycznie używam zappera i detoksyzatora, to wciąż istnieje ryzyko, że dostanę raka?

    Pozdrawiam

    • Rodzaj diety może sprzyjać lub nie rozwojowi pewnych chorób. Ale kluczowe jest nie tyle jaką stosujemy dietę, ale to czy dostarczamy organizmowi odpowiednie witaminy, minerały itp. oraz czy są one prawidłowo wchłaniane (np. czy mamy właściwą florę bakteryjną, kwasowość żołądka itd.).

    • Proszę przesłać swoją opinię do czasopisma Molecular Biology and Evolution wydawanego przez Oxford Journals. A konkretnie do autorów opracowania: „Jesteśmy tym co jemy? Dowody na to, że dieta wegetariańska permanentnie przekształca ludzkie DNA powodując wzrost ryzyka raka i chorób serca”. I proszę im napisać wprost, że piszą bzdury.

      • Ale po pierwsze nie chodzi o zmiany u pojedynczego wegetarianina, tylko w całych populacjach na przestrzeni setek lat. Po drugie autor artykułu nie doczytał, kiedy następuje wzrost ryzyka – a następuje m.in. wtedy, gdy osoby wywodzące się z takich populacji jedzą za dużo mięsa (w wypowiedzi dla Vice jeden z autorów badania wprost zaleca im dietę wegetariańską). Nic z tego nie kłóci się z tym, co napisano W MBE, proszę czytać dokładnie. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *