Home / Alt News / Niebezpieczna fruktoza
Little Boy Is Eating Yogurt.

Niebezpieczna fruktoza

Naukowcy odkryli, że fruktoza wywołuje niekontrolowany rozrost mięśnia sercowego, co w konsekwencji może doprowadzić do śmiertelnej niewydolności serca. To nie jedyny, ale kolejny powód do unikania syropu glukozowo-fruktozowego i cukru. Gdzie znajduje się fruktoza i jak jej unikać?

Gdzie jest fruktoza?

pysio-banan-jablko-kiwi-300ml-Full

Zarówno cukier jak i syrop glukozowo-fruktozowy zawierają podobną ilość fruktozy – po około 50%. Jednak syrop glukozowo-fruktozowy uzyskuje się w wyniku obróbki chemicznej, co powoduje, że znajdująca się w nim fruktoza występuje w postaci oddzielnych cząsteczek, a nie związanych z glukozą, jak w zwykłym cukrze. Dodatkowo w wielu rodzajach tego syropu stwierdzono obecność rtęci. To dlatego syrop glukozowo-fruktozowy ma tak złą sławę.

twarożek fruktozaMasowe dodawanie tego syropu do wszelkiego rodzaju przetworzonej żywności, słodyczy i napojów wiąże się z epidemią otyłości, bowiem wątroba bardzo łatwo przetwarza fruktozę w tłuszcz. Nadmiar fruktozy powoduje też nadciśnienie tętnicze, stłuszczenia wątroby i insulinooporność.

Naukowcy z Institute for Molecular Health Sciences z Zurychu odkryli kolejne, jeszcze większe, zagrożenie dla zdrowia i życia związane z nadmiernym spożyciem fruktozy. Wyniki ich badań 17 czerwca 2015 roku opublikowało pismo Nature.

sok-marchew-jablko-malina-fruktoza)Naukowcy ostrzegają, że nadmiar fruktozy powoduje wzrost ciśnienia krwi. Wysokie ciśnienie krwi powoduje wzrost zapotrzebowania mięśnia sercowego na tlen i energię. W tym momencie uruchamiany jest specyficzny proces metabolizmu fruktozy, która dla serca staje się alternatywnym źródłem energii. Nie wchodząc w szczegóły tego procesu – w jego efekcie dochodzi do przerostu mięśnia sercowego i w konsekwencji – do niewydolności serca.

Fruktoza jest wszędzie

O szkodliwości cukru wie już prawie każdy. Natomiast fruktoza kojarzy się raczej z owocami. Ale w owocach fruktoza występuje w towarzystwie błonnika i witamin, zatem owoce, w rozsądnych ilościach, są bezpieczne. Ludzie powinni jednak unikać zbyt słodkich napojów, soków owocowych i żywności przetworzonej, do których fruktoza – w postaci syropu glukozowo-fruktozowego – dodawana jest jako wzmacniacz smaku.

ketchup fruktoza

Ten niebezpieczny dla zdrowia syrop można znaleźć w musztardzie, ketchupie, jogurtach „owocowych”, sosach, wędlinach, pieczywie i wielu innych potrawach. Nie pozostaje nic innego, tylko dokładnie studiować drobnym maczkiem zadrukowane etykiety produktów „spożywczych”.

Źródło: http://www.nature.com/nature/journal/v522/n7557/full/nature14508.html

Zobacz także:

Tłuszcze nasycone uratują Ci zdrowie

Unikaj żywności oznaczonej jako „niskotłuszczowa”! Licząca dziesiątki lat propaganda nawołująca ludzi do diety niskotłuszczowej miała …

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *