Home / Alt News / Piramida głupoty

Piramida głupoty

Zalecenia żywieniowe, czyli tzw. piramida żywieniowa, promowana przez ostatnie 40 lat, doprowadziła miliony ludzi do ciężkich chorób. Nowe wytyczne dietetyczne, przygotowane przez amerykańskich naukowców, wywracają dotychczasowe poglądy na temat zdrowego odżywiania. Zobacz jak TERAZ należy się odżywiać.

Co 5 lat Amerykański Departament Zdrowia weryfikuje zalecenia żywieniowe dla Amerykanów. Po 40 latach obłędnej walki z tłuszczem i promowaniu diety o dużej zawartości węglowodanów Amerykanie wracają po rozum do głowy. Zalecenie by kalorie pochodzące z tłuszczów nie przekraczały 35% diety, a węglowodany stanowiły minimum 50% – 60%, wyrzucono na śmietnik.

Magazyn Forbes 24 czerwca 2015 tak pisze o przygotowywanej zmianie zasad odżywiania:

Wprowadzenie ograniczenia spożycia tłuszczu nie ma podstaw w nauce i prowadzi do różnego rodzaju błędnych decyzji przemysłu i konsumentów… Wynikało to z faktu, że tłuszcze nasycone (pochodzenia głównie zwierzęcego) uważano kiedyś za głównego winowajcę chorób serca. Jednak w ostatnich latach, stwierdzono, że tłuszcze nasycone są korzystne… Badania wykazały też, że dieta o wysokiej zawartości węglowodanów, które miały zastąpić tłuszcz, zwiększa ryzyko zaburzeń metabolicznych, otyłości, a nawet chorób serca…

Jak się odżywiać, by być zdrowym i szczupłym?

 

Piramida żywieniowa według dr Mercoli - w takim kierunku idą nowe wytyczne żywieniowe poparte wiedzą naukkową
Piramida żywieniowa według dr Mercoli – w takim kierunku idą nowe wytyczne żywieniowe poparte wiedzą naukową

 

W raporcie opublikowanym 30 czerwca 2015 w Journal of American Medical Association (JAMA), naukowcy piszą tak:

Nie zaleca się ograniczenia spożycia tłuszczu w celu zapobiegania otyłości… zdrowa dieta powinna zawierać produkty mleczne i mięsne, więcej warzyw, owoce, potrawy pełnoziarniste, owoce morza, rośliny strączkowe… należy unikać cukru, słodzonych pokarmów i napojów oraz potraw zawierających rafinowaną mąkę…

„Light” znaczy śmierć

40 lat straszenia tłuszczem zrobiło swoje. Nadmierne spożycie węglowodanów, głównie w postaci cukrów prostych, doprowadziło do epidemii otyłości. Wywoływana taką dietą cukrzyca stała się chorobą powszechną również wśród dzieci. Nikt nie wie ilu ludzi przeniosło się na tamten świat z powodu chorób serca, wywołanych niewłaściwym, a promowanym przez tyle lat sposobem odżywiania.

Sklepy nadal zawalone są żywnością typu „light”, po którą ludzie sięgają z przekonaniem, że w ten sposób zrzucą nadmierne kilogramy. A produkty typu „light” najczęściej zamiast tłuszczu zawierają śmiercionośny cukier. Ciekawe ile teraz będzie potrzeba lat na odkręcenie tej „piramidy głupoty”?

Źródła:

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/07/06/new-dietary-guidelines-saturated-fats.aspx

http://www.forbes.com/sites/alicegwalton/2015/06/24/fat-is-back-experts-say-its-time-to-stop-limiting-our-total-fat-intake/

http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2338262

Zobacz także:

Tłuszcze nasycone uratują Ci zdrowie

Unikaj żywności oznaczonej jako „niskotłuszczowa”! Licząca dziesiątki lat propaganda nawołująca ludzi do diety niskotłuszczowej miała …

2 komentarze

  1. Od 10 lat lecze moją rodzinę tylko naturalnie I mam święty spokój nikt nie choruje,a mam Czwórkę dzieci i. Jest ok.__

  2. Dlatego żaden dietetyk nie żyje długo !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *