Home / Alt News / Szwecja odrzuca dietę niskotłuszczową

Szwecja odrzuca dietę niskotłuszczową

„Tłuszcz jest najlepszym rozwiązaniem dla tych, którzy chcą schudnąć. Nie ma żadnego związku między wysokim spożyciem tłuszczu i chorobami układu krążenia. Masło, oliwa z oliwek, śmietana i boczek nie są szkodliwe. Wręcz przeciwnie”. Żywnościowa rewolucja zaczęła się w Szwecji!

Od lat wmawiano ludziom z nadwagą, że:

„Kalorie są kaloriami, bez względu na to skąd pochodzą

Ludzie są grubi, bo zbyt mało się ruszają

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia…”

Są to kompletne bzdury – taka opinię oficjalnie ogłosiła Szwedzka Rada Oceny Technologii Medycznych, reprezentowane przez komisję ekspertów, składającą się dziesięciu lekarzy. Jest to efekt analiz 16 tysięcy badań naukowych! Nie zostawiają one żadnych wątpliwości:

Należy odrzucić dogmat o szkodliwości tłuszczu

Szwecja stała się pierwszym zachodnim krajem, który w krajowych wytycznych żywieniowych zaleca swoim obywatelom dietę niskowęglowodanową o wysokiej zawartości tłuszczu.

Dieta niskowęglowodanowa powoduje wzrost dobrego cholesterolu HDL, nie podnosząc poziomu złego cholesterolu – LDL. Nawet rygorystyczne diety o niskiej zawartości węglowodanów, gdzie stanowią one poniżej 20 procent całkowitego zużycia energii, powodują u osób otyłych i z cukrzycą poprawę poziomu glukozy oraz nieznacznie obniżenie poziomu trójglicerydów.

Węglowodany to nic innego tylko cukry

Zatem szwedzki system opieki zdrowotnej namawiający diabetyków do unikania tłuszczu i jedzenia dużej ilości owoców popełniał błąd, bowiem owoce zawierają dużą ilość cukru (fruktozy).

Jeden z członków komisji podsumowuje raport w ten sposób:

Zalecamy znacznie zmniejszenie spożywania żywności bogatej w węglowodany, o wysokiej zawartości cukru i skrobi, w celu zapewnienia właściwego poziomu insuliny we krwi, poziomu lipidów i dobrego cholesterolu.

Oznacza to rezygnację z cukru, ziemniaków, makaronu, ryżu, mąki pszennej, chleba, i przejście na dietę zawierającą oliwę, orzechy, masło, pełnotłustą śmietanę, tłuste ryby i tłuste mięsa. Jeżeli jesz ziemniaki, to jest tak jakbyś jadł słodycze. Ziemniaki zawierają glukozę, która w przewodzie pokarmowym jest przekształcana w cukier…

Jakim cudem mit o szkodliwości tłuszczu przetrwał tyle lat? Mechanizm był prosty, a jak to działało czytaj tutaj.

Czy to wszystko oznacza, że inne kraje pójdą w ślady Szwecji?

Istnieje bogata literatura naukowa wykazująca niebezpieczeństwa stosowania rafinowanych węglowodanów i zalety zdrowych tłuszczów. Szwecja wypracowała nowe wytyczne żywieniowe dzięki temu, że w rzeczywistości od lat społeczeństwo szwedzkie taką dietę stosuje. Dowodem na to jest fakt, że tylko 14% Szwedów cierpi na nadwagę, podczas gdy w USA otyła jest już jedna trzecia społeczeństwa.

Poza tym dieta niskowęglowodanowa jest rutynowo atakowana przez koncerny farmaceutyczne, które największy biznes robią na leczeniu raka. Sprzedawanie „leków” na raka daje większe zyski niż sprzedawanie armat i czołgów. A rak żywi się przede wszystkim cukrem, czyli węglowodanami. Dlatego będzie Ci wmawiane, że dieta niskowęglowodanowa jest zła. Zatem w ślady Szwecji najlepiej jest iść… indywidualnie.

Źródło: http://healthimpactnews.com/2013/sweden-becomes-first-western-nation-to-reject-low-fat-diet-dogma-in-favor-of-low-carb-high-fat-nutrition/

Zobacz także:

Tłuszcze nasycone uratują Ci zdrowie

Unikaj żywności oznaczonej jako „niskotłuszczowa”! Licząca dziesiątki lat propaganda nawołująca ludzi do diety niskotłuszczowej miała …

2 komentarze

  1. Chwileczke. O ile mi wiadomo komorki ludzkie przyjmuja i spala wylacznie GLUKOZE a nie tluszcze ani bialka.Tluszcze spozywane przez czlowieka musza ulec zamianie na glukoze czyli CUKIER zeby wniknely do komorki i ulegly spaleniu na energie.Tluszcze bezposrednio w komorkach sie nie spalaja z wyjatkiem cial ketonowych.obserwuje to na wlasnym glukometrze. Wysokotluszczowe sniadanie 4 jajka na masle z boczkiem i pieczona tlusta szynka podnosi mi poziom cukru(tak CUKRU)za kazdym razem do ponad 11 mmoli tj 200 na co najmniej 6 godzin! Niech kazdy to sprawdzi kto ma glukometr. Wiec co jest tu grane?

    • Hehe. Większych głupot nie czytałem jak żyję. Gdyby Acetylo CoA zamieniał się w glukozę to byłoby to bardzo ciekawe. Triglicerydy w wyniku hydrolizy tworzą glicerol a ten wchodzi w szlak glikolizy, czyli jest zamieniany na glukozę. Musisz jeszcze wiele poczytać bo z tego co piszesz można się tylko pośmiać. Pzdr

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *