Home / Alt News / Dlaczego warto przestać jeść pieczywo pełnoziarniste?

Dlaczego warto przestać jeść pieczywo pełnoziarniste?

Koncerny spożywcze wmawiają ludziom, że pieczywo pełnoziarniste jest  zdrowe. Tymczasem pszenica zawiera niebezpieczny rodzaj węglowodanów, który jest jeszcze gorszy niż cukier. Dlaczego pieczywo Cię zabija, nawet to pełnoziarniste?

Pszenica zawiera nietypowy rodzaj węglowodanów – amylopektynę. Nie występuje ona w innych produktach. Amylopektyna powoduje wyższy skok cukru we krwi niż czysty cukier stołowy. W piorunujący sposób powoduje tycie i wywołuje wiele ciężkich chorób.

kromkiPszenica znajduje się w wielu produktach: pieczywie, bułkach, ciastkach, płatkach, produktach przetworzonych, zupach, a nawet w alkoholu. I nie ma znaczenia, czy jemy chleb jasny, czy ciemny, obydwa rodzaje dają taki sam – tragiczny – efekt.

Według doktora Wiliama Davisa – autora książki „Pszeniczny brzuch” – jeszcze bardziej niż biała mąka pszenna, czy jej wyroby, szkodliwe są… produkty pełnoziarniste.

Pieczywo pełnoziarniste = otyłość i cukrzyca

Amylopektyna to po prostu cukier. Powoduje wzrost poziomu cukru we krwi o wiele wyższy, niż jakiekolwiek inne, istniejące produkty spożywcze. A to powoduje gwałtowny przyrost wagi, insulinooporność, cukrzycę, zapalenie stawów i choroby serca.

śniadanie chlebPszenica zawiera również gliadynę, która jest nie tylko alergenem, ale dodatkowo … pobudza apetyt!

Zatem – jak pozbyć się wielkiego brzucha? Odstawić pieczywo zarówno zwykłe, jak i – przede wszystkim – „zdrowe”, czyli pieczywo pełnoziarniste.

Pieczywo pełnoziarniste = gluten = celiakia

Setki opublikowanych badań, wskazują, że gluten powoduje stany zapalne w przewodzie pokarmowym i nerwowym, problemy trawienne i choroby autoimmunologiczne.

Współczesne odmiany pszenicy zawierają najbardziej szkodliwy rodzaj glutenu, stąd czterokrotny wzrost zachorowań na celiakię. Choroba ta charakteryzuje się zaburzeniami wchłaniania, niedożywieniem i niedoborami składników odżywczych w organizmie, a w konsekwencji do wyniszczenia organizmu. Celiakia zwiększa ryzyko śmierci o prawie 40%!

pole pszenicyNa całym świecie produkcja zboża to świetny biznes.  W wielu krajach jest dotowana przez rządy, więc komuś trzeba ten towar sprzedać. Zatem sprzedażą zboża zainteresowani są nie tylko producenci, ale też urzędnicy państwowi. Dodatkowo na leczeniu chorych zarabiają koncerny farmaceutyczne i cały system medyczny. Miliardy dolarów przechodzą przez żołądki miliardów ludzi. Biznes się kręci.

To dlatego pełnoziarniste produkty zbożowe są promowane jako „zdrowa żywność” i – oficjalnie – zalecane jako podstawa wyżywienia w tzw. „piramidzie żywieniowej”.

Proszę zobaczyć jaką nam „piramidę żywieniową” zaleca polski Instytut Żywienia i Żywności:

piramida zdrowego ywienia i srednia

Zdjęcie: http://www.izz.waw.pl/pl/?option=com_content&view=article&id=7

Zobacz także:

Tłuszcze nasycone uratują Ci zdrowie

Unikaj żywności oznaczonej jako „niskotłuszczowa”! Licząca dziesiątki lat propaganda nawołująca ludzi do diety niskotłuszczowej miała …

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *