Starożytni Egipcjanie określali Aloe Vera mianem “rośliny nieśmiertelności”. Aloes i jego cudowne właściwości znali Sumerowie, są o nim wzmianki również w Biblii.
Aloes zawiera dziesiątki drogocennych składników: mikro i makroelementy, składniki odżywcze, aminokwasy i witaminy. Aloes jest doskonałym, naturalnym środkiem, stosowanym przy wielu dolegliwościach.
Aloes stosuje się na wiele sposobów. Używany w formie soku pomaga przy zaburzeniach pracy żołądka, chorobach wrzodowych, obstrukcjach, hemoroidach, bólach głowy, dolegliwościach nerek. Poprawia krążenie krwi, reguluje poziom cukru we krwi i dobrego cholesterolu (HDL), regeneruje układ nerwowy oraz oczyszcza organizm z toksyn.
Stosowany w formie miąższu lub jako żel wspomaga gojenie ran, pęcherzy skórnych, służy do pielęgnacji skóry, do leczenia skaz i oparzeń słonecznych, zapobiega wypadaniu włosów.
Wszystko to za sprawą składników aloesu. Zawiera on aż 12 witamin: A, B1, B2, B3, B6, C, E i K, nienasycone kwasy tłuszczowe (linolowy, linolenowy, stearynowy) oraz sole sodu, potasu, fosforu, magnezu, wapnia, miedzi i cynku. W mięsistych liściach aloesu jest mnóstwo aktywnych substancji, takich jak aloina, barbaloina, aloeemodyna.
Spośród setek odmian aloesu tylko pięć ma właściwości lecznicze. Najlepiej znany i stosowany od tysięcy lat to Aloes Barbadensis Miller , czyli aloes zwyczajny – zwany Aloe Vera. Zatem zakup odpowiedniego preparatu powinien być poprzedzony sprawdzeniem, czy ma on właściwy certyfikat (np. IASC lub ISP).