Home / Alt News / Odżywianie

Odżywianie

Śmiertelny aspartam – czy to koniec napojów dietetycznych?

aspartam

Aspartam to główny składnik napojów dietetycznych, po które sięgają ludzie, którzy chcą uniknąć cukru. Tymczasem największe badania, jakie do tej pory przeprowadzono z aspartamem wskazują, że może on powodować zawały serca, udary mózgu oraz zwiększa ryzyko śmierci.

Czytaj dalej »

Tłuszcze nasycone uratują Ci zdrowie

Unikaj żywności oznaczonej jako “niskotłuszczowa”! Licząca dziesiątki lat propaganda nawołująca ludzi do diety niskotłuszczowej miała fatalny wpływ na ich zdrowie.

Czytaj dalej »

Dieta wegetariańska może być przyczyną raka

Długotrwała dieta wegetariańska może prowadzić do mutacji genetycznych, które zwiększają ryzyko chorób serca i nowotworów – ustali naukowcy z Cornell University.

Czytaj dalej »

Piramida głupoty

Zalecenia żywieniowe, czyli tzw. piramida żywieniowa, promowana przez ostatnie 40 lat, doprowadziła miliony ludzi do ciężkich chorób. Nowe wytyczne dietetyczne, przygotowane przez amerykańskich naukowców, wywracają dotychczasowe poglądy na temat zdrowego odżywiania. Zobacz jak TERAZ należy się odżywiać.

Czytaj dalej »

Niebezpieczna fruktoza

Naukowcy odkryli, że fruktoza wywołuje niekontrolowany rozrost mięśnia sercowego, co w konsekwencji może doprowadzić do śmiertelnej niewydolności serca. To nie jedyny, ale kolejny powód do unikania syropu glukozowo-fruktozowego i cukru. Gdzie znajduje się fruktoza i jak jej unikać?

Czytaj dalej »

Kolejne firmy usuwają z żywności sztuczne barwniki, aromaty i konserwanty

Sieci restauracji Taco Bell i Pizza Hut zapowiedziały, że wkrótce całkowicie usuną ze swoich potraw sztuczne barwniki, aromaty i konserwanty. Producenci żywności zostali do tego zmuszeni przez konsumentów, którzy domagają się nieskażonej chemicznie żywności.

Czytaj dalej »

Frytki, akrylamid i rak

Eksperci z Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) potwierdzili, że akrylamid, substancja chemiczna powstająca podczas smażenia żywności, zwiększa ryzyko zachorowania na raka. Gdzie zatem znajduje się rakotwórczy akrylamid?

Czytaj dalej »

Dieta niskowęglowodanowa – sposób na zdrowie i nadwagę

Epidemia otyłości w USA rozpoczęła się w latach 70-tych, dokładnie w momencie, gdy wprowadzono nowe zalecenia żywieniowe. Zgodnie z nimi Amerykanie mieli zwiększyć spożycie węglowodanów do 60% i ograniczyć tłuszcz do maksimum 30%. Walka z tłuszczem w diecie i promowanie węglowodanów doprowadziły do tego, że dzisiaj już prawie 30% Amerykanów …

Czytaj dalej »

Zbliża się nowa era w jakości żywności?

Pod naporem konsumentów, którzy nie chcą truć się chemią dodawaną do żywności, kolejna sieć restauracji ogłasza, że ze swoich produktów całkowicie usunie substancje chemiczne! Jest nią amerykańska sieć restauracji Panera. W ten sposób rośnie lista firm, które zmieniają skład swoich produktów spożywczych na normalny. Dzieje się tak w efekcie wzrostu …

Czytaj dalej »

Gdzie się ukrywa cukier – zabójca?

Cukier – zbójca ukrywa się w potrawach, których byśmy nawet o to nie podejrzewali. I to w niewiarygodnie dużych ilościach. Czy wiesz ile cukru codziennie zjadasz? Zobacz ile jest go w różnych produktach spożywczych.

Czytaj dalej »

Jedz cholesterol, a będziesz zdrowy!

Przez ponad pół wieku wmawiano ludziom, że cholesterol i tłuszcze w diecie są szkodliwe dla zdrowia. Tymczasem okazuje się, że naturalny cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu! Cholesterol wraca na talerze, a setki prac magisterskich, doktoratów i habilitacji trzeba będzie wyrzucić na śmietnik!

Czytaj dalej »

Tłuszcze nasycone są bezpieczne i zdrowe

Kolejne badania naukowców potwierdzają, że to węglowodany, a nie tłuszcze nasycone, powodują ryzyko rozwoju cukrzycy i chorób serca. Pod naporem badań naukowców pada mit o szkodliwości tłuszczów nasyconych (czyli głównie zwierzęcych).

Czytaj dalej »

Sok z buraków obniża ciśnienie krwi

Picie jednej szklanki soku z buraków dziennie może w “znaczący sposób obniżyć ciśnienie krwi” wśród pacjentów cierpiących na nadciśnienie. Ustalenia naukowców z Queen Mary University w Londynie, to dobra wiadomość dla tych, którzy chcą przejąć kontrolę nad stanem swojego ciśnienia, a nie chcą używać leków.

Czytaj dalej »

To cukier, a nie sól jest większym zagrożeniem dla ciśnienia krwi

Od wielu lat głoszona jest teoria, że sól jest przyczyną wysokiego ciśnienia krwi i prowadzi do zgonów z powodu chorób sercowo-naczyniowych. Większość lekarzy twierdzi, że zmniejszenie spożycia soli obniża ciśnienie krwi i ratuje życie. Jednak najnowsze badania, opublikowane w czasopiśmie OpenHeart dowodzą, że znacznie większym zagrożeniem dla ciśnienia krwi jest …

Czytaj dalej »

Dlaczego pełnotłusty nabiał jest zdrowszy niż odtłuszczony?

Bezwartościowe, odtłuszczone produkty mleczne zalewają półki sklepowe. Wraz z usuwanym tłuszczem, mleko, sery, śmietana, pozbawiane są cennych składników odżywczych.  Badania jednoznacznie wskazują, że  spożywanie  odtłuszczonego nabiału sprzyja powstawaniu chorób metabolicznych, otyłości, wysokiemu poziomowi cholesterolu, cukrzycy i chorobom serca.

Czytaj dalej »