Home / Alt News / Brokuły – doskonałe remedium na zespół nieszczelnego jelita

Brokuły – doskonałe remedium na zespół nieszczelnego jelita

Spośród warzyw kapustnych, takich jak kalafior, kapusta, czy brukselka, brokuły mają najlepsze właściwości przeciwutleniające i przeciwnowotworowe. Teraz naukowcy odkryli, że są też znakomitym remedium  na problemy z nieszczelnym jelitem.

Zespół nieszczelnego jelita powstaje w wyniku stanów zapalnych śluzówki jelita cienkiego. Po jakimś czasie dochodzi do naruszenia ścianek jelita cienkiego, w wyniku czego stają się one nieszczelne. To powoduje przenikanie wirusów, bakterii, grzybów, pasożytów oraz toksyn bezpośrednio do krwiobiegu. W konsekwencji prowadzi to do groźnych chorób, w tym nowotworów, czy choroby Leśniowskiego-Crohna.

Nie ma lekarstwa na zespół nieszczelnego jelita. Podstawowym sposobem jest przywrócenie właściwego stanu błony śluzowej jelita. Można to osiągnąć poprzez odpowiednią dietę i stosowanie probiotyków, ale jest to proces trudny i długotrwały.

 Brokuły – prezent od natury

Dobroczynny wpływ warzyw kapustnych na funkcjonowanie jelit znany był od dawna. Teraz naukowcy odkryli, że w walce z nieszczelnym jelitem najskuteczniejsze są brokuły.

Badanie przeprowadzono w Penn State University w roku 2017. Wykazało ono, że znajdujące się w brokułach związki  organiczne – glukozynolany indolowe, mają wysoką zdolność aktywowania receptorów węglowodorowych, znajdujących się w wyściółce jelit. W efekcie nie tylko pomagają w równoważeniu flory bakteryjnej jelit, ale nawet wzmacniają ich zniszczoną wyściółkę, hamując jednocześnie stany zapalne.

Skuteczna dzienna dawka to około 3 filiżanek brokułów. Nie powinny one być gotowane, tylko lekko parzone z odrobiną masła organicznego. W taki sam sposób można korzystać z właściwości innych warzyw kapustnych.

Oto lista wszystkich warzyw z rodziny kapustnych, które można spożywać jako surowe lub parzone, o podobnych właściwościach jak brokuły:

  • Brukselka
  • Kapusta – kiszona, zielona, pekińska, włoska, czerwona
  • Kalafior
  • Kalarepa
  • Rzodkiew (np. do sałatek)
  • Rukola (świetny dodatek do sałatek)
  • Rukiew wodna (do sałatek)
  • Gorczyca

Źródła:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464617305029?via%3Dihub

http://healthimpactnews.com/2017/study-broccoli-good-for-leaky-gut-and-other-digestive-problems/

One comment

  1. Błąd!
    Nie można podawać warzyw lekko obgotowanych, czy surowych, ponieważ warzywa przechodzące przez jelito działają na jelito jak papier ścierny.
    Przy tej chorobie jelito trzeba uspokoić, wyleczyć. Pić dużo wody ze szczyptą soli himalajskiej (84minerały) . Nic się nie stanie, gdy nie zjemy 4-5dni, ale najważniejsze jest nawodnienie organizmu.
    Jeżeli ktoś nie może wytrzymać, niech zje sobie dziennie tabliczkę gorzkiej czekolady,
    pięć żółtek jaj na miękko – nic się nie stanie. Niech sobie zakwasi żołądek zaczynać od 1łyżki octu jabłkowego na 1/2 szkl. wody, 30 min przed każdym posiłkiem. W końcu zwiększyć do 2łyżek octu jabłkowego na 1/2 szkl.wody, 30 min przed każdym posiłkiem.
    Powoli podawać jedzenie. SOK wyciszy jelito! OWOC i WARZYWA NIE WYCISZĄ JELITA, podrażnią. Podawać białko zwierzęce. Wit C z dzikiej róży w proszku różowym i znowu dużo wody ze szczyptą soli himalajskiej naturalnej różowej.
    Wycofać z kuchni wybieloną sol kuchenną, która składa się z 1/3soli, 1/3piasku, 1/3szkła

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *