Dieta oparta na mięsie i warzywach prowadzi do znaczącego spadku wagi u kobiet po menopauzie – ustalili we wspólnych badaniach naukowcy z Uniwersytetu Cambridge oraz z Uniwersytetu w Umea w Szwecji.
Naukowcy przez dwa lata obserwowali grupę 70 kobiet, z których część była na diecie paleo, a część stosowała „nowoczesne” wytyczne żywieniowe, czyli tzw. dietę skandynawską.
Z badań wynika, że najlepszym sposobem dla kobiety, aby schudnąć, jest odżywianie się w sposób, w jaki robiły to kobiety z epoki kamiennej.
Dieta skandynawska (jej skład ulega pewnym zmianom), oparta jest głównie na produktach pełnoziarnistych, wytworzonych z żyta, jęczmienia czy owsa, na wyrobach mlecznych o niskiej zawartości tłuszczu, owocach, roślinach strączkowych, rybach.
Tłuszcze zwierzęce zastępuje olejem rzepakowym. Ogranicza spożycie czerwonego mięsa i wędlin, na rzecz dziczyzny i baraniny.
Odmienna do diety skandynawskiej – dieta paleo – zaleca mięso (głównie chude), warzywa, owoce sezonowe, orzechy, nasiona. Podstawowa różnica w stosunku do diety skandynawskiej to odrzucenie wszelkich zbóż – w końcu myśliwi nie byli rolnikami.
Dieta paleo odrzuca również takie produkty jak fasola, produkty mleczne, makarony i wszelkie wyroby mączne.
Wyniki badań pokazują, że kobiety, które jadły jak ich jaskiniowe poprzedniczki, straciły dwa razy więcej tkanki tłuszczowej w ciągu pierwszych sześciu miesięcy, niż te pozostające na diecie skandynawskiej.
Już po pół roku „paleo kobiety” straciły ponad 6 kg wagi, podczas, gdy „kobiety skandynawskie” tylko 2,6 kg.
Dieta paleo dała też lepsze wyniki zdrowotne – u kobiet z grupy paleo nastąpił znaczny spadek poziomu trójglicerydów, w porównaniu do grupy skandynawskiej. Natomiast ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, pozostały na podobnym poziomie w obu grupach.
Mimo, że badanie przeprowadzono tylko wśród kobiet po menopauzie, to naukowcy oceniają, że podobne korzyści odniosą młodsze kobiety i mężczyźni w różnym wieku.
Źródła: European Journal of Clinical Nutrition (marzec 2014 r.), Daily Mail (23 maja 2014).