Długotrwała dieta wegetariańska może prowadzić do mutacji genetycznych, które zwiększają ryzyko chorób serca i nowotworów – ustali naukowcy z Cornell University.
Wyniki badań zostały opublikowane 2 maja 2016 roku w czasopiśmie Molecular Biology and Evolution. Badania przeprowadzone przez Cornell University wykazały, że dieta wegetariańska powoduje zakłócenia w równowadze między ilością kwasów omega-6 i omega-3. To powoduje, że wegetarianie mają o 40% większe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego i podwyższone ryzyko chorób serca.
Organizm nie może produkować kwasów omega naturalnie, więc musi je pozyskiwać z żywności. Kwasy tłuszczowe omega-3 mają działanie przeciwzapalne, a omega-6 przyczyniają się do powstawania stanów zapalnych, choć w pewnych ilościach też są w organizmie niezbędne. Charakterystyczny dla wegetarian nadmiar omega-6 powoduje przewlekłe stany zapalne, co w konsekwencji zwiększa ryzyko chorób serca, raka, choroby Alzheimera i cukrzycy.
Współautor badań, profesor Tom Brenna z Cornell University radzi wegetarianom, którzy nie chcą zmienić swojej diety aby:
“Stosowali oleje roślinne, które mają niską zawartość kwasów omega-6 i zawierają kwas linolenowy, takie jak np. olej z oliwek”.
Źródła:
Ale po pierwsze nie chodzi o zmiany u pojedynczego wegetarianina, tylko w całych populacjach na przestrzeni setek lat. Po drugie autor artykułu nie doczytał, kiedy następuje wzrost ryzyka – a następuje m.in. wtedy, gdy osoby wywodzące się z takich populacji jedzą za dużo mięsa (w wypowiedzi dla Vice jeden z autorów badania wprost zaleca im dietę wegetariańską). Nic z tego nie kłóci się z tym, co napisano W MBE, proszę czytać dokładnie. 🙂