Eksperci z Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) potwierdzili, że akrylamid, substancja chemiczna powstająca podczas smażenia żywności, zwiększa ryzyko zachorowania na raka. Gdzie zatem znajduje się rakotwórczy akrylamid?
Już w 2002 roku szwedzcy naukowcy odkryli obecność tego związku w żywności i ostrzegali, że akrylamid jest potencjalnie rakotwórczy. EFSA swoje oficjalne oświadczenie ogłosiła dopiero teraz, 4 czerwca 2015 roku: “akrylamid powoduje zwiększone ryzyko zachorowania na raka i dotyczy to wszystkich grup wiekowych”.
Gdzie znajduje się akrylamid?
Akrylamid jest związkiem chemicznym, który tworzy się w produktach spożywczych podczas obróbki w temperaturze ponad 120° C, czyli w procesie smażenia i pieczenia.
Największe ilości akrylamidu znajdują się w: chipsach (uwielbianych przez dzieci!), frytkach, pieczywie (głównie w skórce), pieczywie chrupkim, płatkach śniadaniowych, krakersach, piernikach, ciastach i ciastkach. Najgorsze jest długie smażenie lub pieczenie żywności bogatej w węglowodany. Procentowo najwięcej rakotwórczego akrylamidu jest we frytkach i chipsach.
Akrylamid jest bardzo łatwo wchłaniany, zatem najbardziej powinny uważać na niego kobiety w ciąży, bowiem przenika on przez łożysko do płodu oraz do mleka.
EFSA ostrzega, ale nic nie mówi o zmianie jakichkolwiek norm dotyczących zawartości akrylamidu w żywności. Przedstawiciele agencji przy okazji wystosowania oświadczenia o rakotwórczości akrylamidu przedstawili też sposób na ustrzeżenie konsumentów przed tym rakotwórczym związkiem:
“Producenci żywności i napojów w Europie w dalszym ciągu będą inwestować znaczne środki w celu rozwiązania problemu akryloamidu, w szczególności poprzez edukację, udział w programach badawczych oraz wprowadzenie nowych procedur i technologii w przetwórstwie żywności”.
I tyle. A w sklepach żywność zawierająca akrylamid nadal jest sprzedawana bez ograniczeń.