Home / Alt News / Jedz cholesterol, a będziesz zdrowy!

Jedz cholesterol, a będziesz zdrowy!

Przez ponad pół wieku wmawiano ludziom, że cholesterol i tłuszcze w diecie są szkodliwe dla zdrowia. Tymczasem okazuje się, że naturalny cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu! Cholesterol wraca na talerze, a setki prac magisterskich, doktoratów i habilitacji trzeba będzie wyrzucić na śmietnik!

Cholesterol jest niezbędny w naszej diecie

Nowe wytyczne żywieniowe przygotowane w lutym 2015 roku w USA przez US Office of Disease Prevention and Health Promotion  (Amerykańskie Biuro d.s. Zapobiegania Chorobom i Promocji Zdrowia) stwierdzają, że nie wykazano związku pomiędzy wysokim poziomem cholesterolu w diecie i chorobami serca i usunęło ostrzeżenie, że ludzie powinni ograniczyć ilość spożywanego cholesterolu.

Ponad 500-stronicowy dokument na str. 90 zawiera na ten temat taką oto informację:

Cholesterol. Dotychczasowe “Wytyczne żywieniowe dla Amerykanów” zalecały ograniczenie spożycia cholesterolu do nie więcej niż 300 mg / dobę. Wytyczne w roku 2015 tego zalecenia nie wprowadzają, ponieważ dostępne dowody naukowe wskazują, że nie ma żadnej istotnej zależności między spożyciem cholesterolu i poziomem cholesterolu we krwi (zgodnie z raportem AHA / ACC). Cholesterol nie jest składnikiem odżywczym, który stanowiłoby zagrożenie z powodu jego nadmiernego spożycia.

Jedz cholesterol, czyli jajka i boczek

 

jajka boczekPotwierdza się to, co od lat powtarzali niezależni naukowcy – cholesterol NIE powoduje chorób serca, w rzeczywistości jest nieodzowny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu: jest niezbędny do budowy komórek, produkcji hormonów. Bez cholesterolu i tłuszczu nie może prawidłowo funkcjonować mózg. Niski poziom cholesterolu HDL jest związany z utratą pamięci i chorobą Alzheimera, zwiększa ryzyko depresji, udaru mózgu, powoduje zachowania agresywne, a nawet samobójstwa.

Już w 1977 roku czasopismo Open Heart Journal ostrzegało:

“Nie ma podstaw naukowych do zalecenia, aby wyeliminować tłuszcz z naszej diety.”

Cholesterol i media głównego nurtu

boczekPrzez ostatnie pół wieku media głównego nurtu traktowały cholesterol i tłuszcze pochodzenia zwierzęcego (które go zawierają) jako poważne zagrożenie dla zdrowia i nawoływały do radykalnego ograniczenia tych składników w diecie.

Teraz stanowisko mediów się zmieniło:

Washington Post:

“Proponowana zmiana (wytycznych żywieniowych) idzie w ślad za rozwojem naukowej wiedzy o cholesterolu, która nastąpiła w ostatnich latach”.

USA Today :

“To dobra decyzja. Mieliśmy złe wytyczne żywieniowe i było tak od dziesięcioleci.”

Time Magazine:

“Przegląd ostatnich badań naukowych, poszukujących związku między zawartością tłuszczu w diecie i przyczynami śmierci, dowodzi, że wytyczne w tej kwestii były błędne. W rzeczywistości zalecenia dotyczące zmniejszenia ilości tłuszczu w diecie nie powinny być wprowadzone w życie.”

A czy na ten temat piszą coś polskie media głównego nurtu?

Książka o cholesterolu, którą naprawdę warto przeczytać:

cholesterol

Źródła: mercola.com

healthimpactnews.com

theaustralian.com.au

Pełny tekst raportu USDA:

health.gov/dietaryguidelines/2015-scientific-report

Zobacz także:

Tłuszcze nasycone uratują Ci zdrowie

Unikaj żywności oznaczonej jako “niskotłuszczowa”! Licząca dziesiątki lat propaganda nawołująca ludzi do diety niskotłuszczowej miała …

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *