Przez ponad pół wieku wmawiano ludziom, że cholesterol i tłuszcze w diecie są szkodliwe dla zdrowia. Tymczasem okazuje się, że naturalny cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu! Cholesterol wraca na talerze, a setki prac magisterskich, doktoratów i habilitacji trzeba będzie wyrzucić na śmietnik!
Cholesterol jest niezbędny w naszej diecie
Nowe wytyczne żywieniowe przygotowane w lutym 2015 roku w USA przez US Office of Disease Prevention and Health Promotion (Amerykańskie Biuro d.s. Zapobiegania Chorobom i Promocji Zdrowia) stwierdzają, że nie wykazano związku pomiędzy wysokim poziomem cholesterolu w diecie i chorobami serca i usunęło ostrzeżenie, że ludzie powinni ograniczyć ilość spożywanego cholesterolu.
Ponad 500-stronicowy dokument na str. 90 zawiera na ten temat taką oto informację:
Cholesterol. Dotychczasowe “Wytyczne żywieniowe dla Amerykanów” zalecały ograniczenie spożycia cholesterolu do nie więcej niż 300 mg / dobę. Wytyczne w roku 2015 tego zalecenia nie wprowadzają, ponieważ dostępne dowody naukowe wskazują, że nie ma żadnej istotnej zależności między spożyciem cholesterolu i poziomem cholesterolu we krwi (zgodnie z raportem AHA / ACC). Cholesterol nie jest składnikiem odżywczym, który stanowiłoby zagrożenie z powodu jego nadmiernego spożycia.
Jedz cholesterol, czyli jajka i boczek
Potwierdza się to, co od lat powtarzali niezależni naukowcy – cholesterol NIE powoduje chorób serca, w rzeczywistości jest nieodzowny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu: jest niezbędny do budowy komórek, produkcji hormonów. Bez cholesterolu i tłuszczu nie może prawidłowo funkcjonować mózg. Niski poziom cholesterolu HDL jest związany z utratą pamięci i chorobą Alzheimera, zwiększa ryzyko depresji, udaru mózgu, powoduje zachowania agresywne, a nawet samobójstwa.
Już w 1977 roku czasopismo Open Heart Journal ostrzegało:
“Nie ma podstaw naukowych do zalecenia, aby wyeliminować tłuszcz z naszej diety.”
Cholesterol i media głównego nurtu
Przez ostatnie pół wieku media głównego nurtu traktowały cholesterol i tłuszcze pochodzenia zwierzęcego (które go zawierają) jako poważne zagrożenie dla zdrowia i nawoływały do radykalnego ograniczenia tych składników w diecie.
Teraz stanowisko mediów się zmieniło:
Washington Post:
“Proponowana zmiana (wytycznych żywieniowych) idzie w ślad za rozwojem naukowej wiedzy o cholesterolu, która nastąpiła w ostatnich latach”.
USA Today :
“To dobra decyzja. Mieliśmy złe wytyczne żywieniowe i było tak od dziesięcioleci.”
Time Magazine:
“Przegląd ostatnich badań naukowych, poszukujących związku między zawartością tłuszczu w diecie i przyczynami śmierci, dowodzi, że wytyczne w tej kwestii były błędne. W rzeczywistości zalecenia dotyczące zmniejszenia ilości tłuszczu w diecie nie powinny być wprowadzone w życie.”
A czy na ten temat piszą coś polskie media głównego nurtu?
Książka o cholesterolu, którą naprawdę warto przeczytać:
Źródła: mercola.com
Pełny tekst raportu USDA: