Naukowcy odkryli, że fruktoza wywołuje niekontrolowany rozrost mięśnia sercowego, co w konsekwencji może doprowadzić do śmiertelnej niewydolności serca. To nie jedyny, ale kolejny powód do unikania syropu glukozowo-fruktozowego i cukru. Gdzie znajduje się fruktoza i jak jej unikać?
Gdzie jest fruktoza?
Zarówno cukier jak i syrop glukozowo-fruktozowy zawierają podobną ilość fruktozy – po około 50%. Jednak syrop glukozowo-fruktozowy uzyskuje się w wyniku obróbki chemicznej, co powoduje, że znajdująca się w nim fruktoza występuje w postaci oddzielnych cząsteczek, a nie związanych z glukozą, jak w zwykłym cukrze. Dodatkowo w wielu rodzajach tego syropu stwierdzono obecność rtęci. To dlatego syrop glukozowo-fruktozowy ma tak złą sławę.
Masowe dodawanie tego syropu do wszelkiego rodzaju przetworzonej żywności, słodyczy i napojów wiąże się z epidemią otyłości, bowiem wątroba bardzo łatwo przetwarza fruktozę w tłuszcz. Nadmiar fruktozy powoduje też nadciśnienie tętnicze, stłuszczenia wątroby i insulinooporność.
Naukowcy z Institute for Molecular Health Sciences z Zurychu odkryli kolejne, jeszcze większe, zagrożenie dla zdrowia i życia związane z nadmiernym spożyciem fruktozy. Wyniki ich badań 17 czerwca 2015 roku opublikowało pismo Nature.
Naukowcy ostrzegają, że nadmiar fruktozy powoduje wzrost ciśnienia krwi. Wysokie ciśnienie krwi powoduje wzrost zapotrzebowania mięśnia sercowego na tlen i energię. W tym momencie uruchamiany jest specyficzny proces metabolizmu fruktozy, która dla serca staje się alternatywnym źródłem energii. Nie wchodząc w szczegóły tego procesu – w jego efekcie dochodzi do przerostu mięśnia sercowego i w konsekwencji – do niewydolności serca.
Fruktoza jest wszędzie
O szkodliwości cukru wie już prawie każdy. Natomiast fruktoza kojarzy się raczej z owocami. Ale w owocach fruktoza występuje w towarzystwie błonnika i witamin, zatem owoce, w rozsądnych ilościach, są bezpieczne. Ludzie powinni jednak unikać zbyt słodkich napojów, soków owocowych i żywności przetworzonej, do których fruktoza – w postaci syropu glukozowo-fruktozowego – dodawana jest jako wzmacniacz smaku.
Ten niebezpieczny dla zdrowia syrop można znaleźć w musztardzie, ketchupie, jogurtach “owocowych”, sosach, wędlinach, pieczywie i wielu innych potrawach. Nie pozostaje nic innego, tylko dokładnie studiować drobnym maczkiem zadrukowane etykiety produktów “spożywczych”.
Źródło: http://www.nature.com/nature/journal/v522/n7557/full/nature14508.html