Home / Alt News / Opakowania do żywności są szkodliwe dla zdrowia

Opakowania do żywności są szkodliwe dla zdrowia

Syntetyczne substancje chemiczne stosowane do pakowania,  przechowywania i przetwarzania produktów spożywczych, są szkodliwe dla zdrowia ludzkiego, ostrzegają naukowcy w artykule zamieszczonym w lutowym wydaniu British Medical Journal.

Opakowania do żywności najczęściej wykonane są z tworzyw sztucznych lub materiałów syntetycznych.  Są to np. plastikowe butelki stosowane do napojów gazowanych, puszki i zamknięcia do szklanych słoików powlekane laminatami, opakowania ze sztucznych folii, czy kartony do napojów. Znajdujące się w nich substancje chemiczne są wypłukiwane bezpośrednio do żywności.

paczkowana_żywnośćZawierają one miedzy innymi: formaldehyd, bisfenol, tributylocynę, triclosan i ftalany.

Naukowcy stwierdzają, że stały i długi kontakt z tymi substancjami może  prowadzić do przewlekłych stanów chorobowych, takich jak; rak, otyłość, cukrzyca, zaburzenia neurologiczne i zapalne, jak również prowadzić do zaburzeń hormonalnych.

Co najdziwniejsze substancje te są dopuszczone do stosowania w przemyśle spożywczym, mimo, że nie są znane (i zbadane) “długoterminowe skutki ich wpływu na organizm ludzki.

Poza tym zbyt mało wiadomo na temat ich oddziaływania w różnych etapach rozwoju człowieka, w tym na płód rozwijający się w łonie matki”…

No cóż,  wewnątrz tych opakowań – oprócz żywności – również znajduje się cała masa dodatków chemicznych.

Zobacz także:

Herbicyd firmy DOW też jest rakotwórczy?

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ogłosiła, że herbicyd 2,4-D stosowany przez koncern Dow Chemical Co. jest “prawdopodobnie …

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *