Wszystkie artykuły

Niebezpieczna fruktoza

Naukowcy odkryli, że fruktoza wywołuje niekontrolowany rozrost mięśnia sercowego, co w konsekwencji może doprowadzić do śmiertelnej niewydolności serca. To nie jedyny, ale kolejny powód do unikania syropu glukozowo-fruktozowego i cukru. Gdzie znajduje się fruktoza i jak jej unikać?

Czytaj dalej »

Lekarze żądają wstrzymania stosowania szczepionek przeciwko HPV

Ponad 200 lekarzy wezwało Unię Europejską do natychmiastowego zaprzestania stosowania szczepionek przeciwko wirusowi HPV, dopóki nie zostanie potwierdzona ich skuteczność i bezpieczeństwo. Tymczasem Big Pharma próbuje rozkręcić interes i rozpoczęła wielką kampanię stosowania Gardasilu i Cervarixu wśród chłopców w wieku od 10 do 15 lat.

Czytaj dalej »

Powstała niezależna wyszukiwarka internetowa GoodGopher!

Rusza GoodGopher – pierwsza na świecie wyszukiwarka odrzucająca korporacyjną propagandę i rządowe dezinformacje oraz w pełni chroniąca prywatność użytkowników. GoodGopher będzie sprzyjał niezależnym dziennikarzom, naukowcom, blogerom. Wszystkim niezależnym i alternatywnym mediom! Zgłoś swoją witrynę do wyszukiwarki już teraz!

Czytaj dalej »

Przemysł tworzyw sztucznych blokuje zakaz stosowania bisfenolu

Francuski rząd poniósł porażkę w swoich wysiłkach na rzecz zniesienia stosowania niebezpiecznego bisfenolu A (BPA) we wszystkich opakowaniach do żywności. Na wniosek przedstawicieli przemysłu chemicznego – PlasticsEurope – zakwestionowano zgodność decyzji rządu francuskiego z konstytucją. Lobby producentów tworzyw sztucznych triumfuje – żywność nadal będzie we Francji zatruwana bisfenolem.

Czytaj dalej »

Miesiąc narodzin ma wpływ na podatność na choroby

Naukowcy odkryli zaskakujący związek między miesiącem narodzin i podatnością na różne choroby. Badania wykazały, że ludzie urodzeni w maju są najmniej narażeni na choroby, a osoby urodzone w październiku najbardziej. Wyodrębniono 55 chorób, które są związane z konkretnym miesiącem narodzin. Sprawdź, czy Ciebie dotyczą.

Czytaj dalej »

Frytki, akrylamid i rak

Eksperci z Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) potwierdzili, że akrylamid, substancja chemiczna powstająca podczas smażenia żywności, zwiększa ryzyko zachorowania na raka. Gdzie zatem znajduje się rakotwórczy akrylamid?

Czytaj dalej »