Wszystkie artykuły

Amerykanie przeciwko przymusowi szczepień

Już 130 000 Amerykanów podpisało się pod petycją przeciwko przymusowi szczepień. Tym samym Biały Dom może być zmuszony dać na nią oficjalną odpowiedź. Czy administracja Obamy zareaguje, czy też petycja pójdzie do pieca?

Czytaj dalej »

Jedz cholesterol, a będziesz zdrowy!

Przez ponad pół wieku wmawiano ludziom, że cholesterol i tłuszcze w diecie są szkodliwe dla zdrowia. Tymczasem okazuje się, że naturalny cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu! Cholesterol wraca na talerze, a setki prac magisterskich, doktoratów i habilitacji trzeba będzie wyrzucić na śmietnik!

Czytaj dalej »

Tłuszcze nasycone są bezpieczne i zdrowe

Kolejne badania naukowców potwierdzają, że to węglowodany, a nie tłuszcze nasycone, powodują ryzyko rozwoju cukrzycy i chorób serca. Pod naporem badań naukowców pada mit o szkodliwości tłuszczów nasyconych (czyli głównie zwierzęcych).

Czytaj dalej »

Sok z buraków obniża ciśnienie krwi

Picie jednej szklanki soku z buraków dziennie może w “znaczący sposób obniżyć ciśnienie krwi” wśród pacjentów cierpiących na nadciśnienie. Ustalenia naukowców z Queen Mary University w Londynie, to dobra wiadomość dla tych, którzy chcą przejąć kontrolę nad stanem swojego ciśnienia, a nie chcą używać leków.

Czytaj dalej »

To cukier, a nie sól jest większym zagrożeniem dla ciśnienia krwi

Od wielu lat głoszona jest teoria, że sól jest przyczyną wysokiego ciśnienia krwi i prowadzi do zgonów z powodu chorób sercowo-naczyniowych. Większość lekarzy twierdzi, że zmniejszenie spożycia soli obniża ciśnienie krwi i ratuje życie. Jednak najnowsze badania, opublikowane w czasopiśmie OpenHeart dowodzą, że znacznie większym zagrożeniem dla ciśnienia krwi jest …

Czytaj dalej »

Dlaczego pełnotłusty nabiał jest zdrowszy niż odtłuszczony?

Bezwartościowe, odtłuszczone produkty mleczne zalewają półki sklepowe. Wraz z usuwanym tłuszczem, mleko, sery, śmietana, pozbawiane są cennych składników odżywczych.  Badania jednoznacznie wskazują, że  spożywanie  odtłuszczonego nabiału sprzyja powstawaniu chorób metabolicznych, otyłości, wysokiemu poziomowi cholesterolu, cukrzycy i chorobom serca.

Czytaj dalej »