Home / Alt News / Tłuszcze nasycone są bezpieczne i zdrowe

Tłuszcze nasycone są bezpieczne i zdrowe

Kolejne badania naukowców potwierdzają, że to węglowodany, a nie tłuszcze nasycone, powodują ryzyko rozwoju cukrzycy i chorób serca. Pod naporem badań naukowców pada mit o szkodliwości tłuszczów nasyconych (czyli głównie zwierzęcych).

Badania przeprowadzone w Ohio State University wykazały, że zwiększenie ilości węglowodanów w diecie powoduje stały wzrost zawartości kwasu tłuszczowego we krwi, co jest związane z podwyższonym ryzykiem rozwoju cukrzycy i chorób serca.
Jednocześnie z badań wynika, że podwojenie lub nawet trzykrotne zwiększenie ilości tłuszczów nasyconych w diecie nie powoduje zwiększenia zawartości tłuszczów nasyconych we krwi.

 

Time-2014

Tłuszcze nasycone to przede wszystkim tłuszcze pochodzenia zwierzęcego. Przez ponad 50 lat media głównego nurtu wmawiały ludziom, że są one złe i prowadzą do chorób serca. Wygląda na to, że rok 2014 jest rokiem przełomowym, jeśli chodzi o stosunek mediów głównego nurtu do tej kwestii. Pod naporem badań, publikowanych w literaturze naukowej, coraz częściej mówią one o korzyściach zdrowotnych wynikających ze spożycia tłuszczów nasyconych.

 

 

Główny autor badań – profesor Jeff Volek z Ohio State University w ten sposób podsumował wyniki badań:

Istnieje powszechne nieporozumienie dotyczące tłuszczów nasyconych. W badaniach populacyjnych wyraźnie wykazano, że nie mają one żadnego związku z chorobami serca, ale nadal wskazówki żywieniowe sugerują ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych. To jest sprzeczne z nauką i rozumem.

Źródło: Science Daily

 

Zobacz także:

Tłuszcze nasycone uratują Ci zdrowie

Unikaj żywności oznaczonej jako “niskotłuszczowa”! Licząca dziesiątki lat propaganda nawołująca ludzi do diety niskotłuszczowej miała …

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *