Naukowcy z University of Iowa wykazali, że witamina C niszczy komórki nowotworowe. Ale zdolność do atakowania komórek nowotworowych ma tylko witamina C podawana dożylnie, a nie doustnie, ponieważ daje to jej stężenie 100 do 500 razy wyższe niż przy spożyciu doustnym.
Badanie opublikowane w czasopiśmie Biology Redox, dowodzi, że potencjał przeciwnowotworowy tej witaminy wynika z jej właściwości antyoksydacyjnych. Witamina C łatwo się rozkłada, wytwarzając nadtlenek wodoru. Zdrowe komórki uruchamiają mechanizmy obronne przed utleniającym działaniem nadtlenku wodoru, natomiast komórki nowotworowe są narażone na uszkodzenia i śmierć.
Prowadzący badania profesor Garry Buettner podsumowuje to tak:
“Bardzo wysoki poziom witaminy C stosowany w naszych badaniach klinicznych nie wpływa na normalne tkanki, lecz jest szkodliwy dla tkanek guza nowotworowego.”
Perspektywy leczenia raka witaminą C
Zdrowe komórki wykorzystują różne mechanizmy do usuwania nadtlenku wodoru. Podstawowym jest enzym katalazy, który chroni je przed nadtlenkiem wodoru, rozkładając go na wodę i tlen. Katalazę mogą zawierać również niektóre komórki nowotworowe i wtedy witamina C nie zadziała.
Profesor Garry Buettner mówi:
“Nasze wyniki wskazują, że komórki nowotworowe z niskim poziomem katalazy mogą być łatwiej niszczone wlewkami z witaminy C, niż te z wysokim.”
Dlatego naukowcy planują teraz opracowanie metod mierzenia poziomu katalazy w komórkach nowotworowych, po to by określić, które z rodzajów raka mogą być poddane terapii wysokimi dawkami witaminy C.
Źródła:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5106370/
https://now.uiowa.edu/2017/01/why-high-dose-vitamin-c-kills-cancer-cells