Home / Alt News / Witamina K2 to zdrowe serce i kości
witamina K2

Witamina K2 to zdrowe serce i kości

Niedoceniana witamina K2 ma kluczowe znaczenie w zapobieganiu zwapnieniu serca, tętnic i łamliwości kości. Niestety większość ludzi cierpi na jej niedobór.

Do grupy witamin K zalicza się witaminę K1 i K2. Witamina K1 jest niezbędna do utrzymania prawidłowego stężenia krwi. Natomiast do niedawna pomijano znaczenie witaminy K2. Tymczasem najnowsze badania pokazują, że witamina K2 w znacznym stopniu zmniejsza ryzyko powstawania dwóch powszechnych chorób układów: krążenia i kostnego. Bardzo często występują one jednocześnie.

Witamina K2 zapobiega zwapnieniu tętnic

Osoby cierpiące na osteoporozę często suplementują się wapniem lub spożywają produkty spożywcze zawierające dużo wapnia. Jeśli jednak mają jednocześnie niedobór witaminy K2, wapń zamiast do kości trafia do tętnic. W ten sposób w tętnicach powstają szerokie blaszki miażdżycowe. A zwapnienie tętnic to już zagrożenie dla życia.
Okazuje się przy tym, że odpowiednia ilość witaminy K2 nie tylko zapobiega temu procesowi, ale również pozwala oczyścić naczynia krwionośne z groźnego zwapnienia. I to o ponad 40% w ciągu około 3 miesięcy!

Witamina K2 zapobiega osteoporozie

osteoporozaDzieje się tak dzięki temu, że witamina K2 aktywuje białka GLA, które biorą udział w budowie tkanki kostnej. Białka te współtworzą strukturę kości, w której krystalizuje się wapń. Brak witaminy K2 powoduje, że wapń nie mineralizuje się w kościach ale odkłada się w tętnicach. Zatem suplementowanie wapniem bez podawania witaminy K2 to prosta droga do… zawału.
Należy jednak pamiętać, że prawidłowy stan kości zależy, również od wystarczającego poziomu kolejnych składników, w tym magnezu, krzemu oraz witamin D i B6.
Spośród kilku rodzajów witaminy K2 najefektywniejsza jest, występująca naturalnie, witamina K2 MK-7.

Gdzie się znajduje witamina K2?

nattoNajwięcej witaminy K2 jest w podrobach – głównie w wątróbkach, ale również w dojrzałych serach, jogurtach, twarogach, czy kiszonej kapuście. Pod warunkiem jednak, że są one bakteryjnie fermentowane.
W nieco mniejszych ilościach witamina K2 znajduje się w mięsach, jajach i zielonych warzywach.
Najwięcej witaminy K2, i to w odmianie MK-7, jest w natto, które jest formą sfermentowanej soi. Natto to tradycyjna, japońska potrawa. Ponieważ zawiera duże ilości witaminy K2 MK-7 natto stosowane jest do produkcji popularnego suplementu witaminy K2. Ponieważ nie wykazano toksyczności witaminy K1 i K2, nie ma ryzyka przedawkowania. Jednak osoby stosujące leki przeciwzakrzepowe powinny skonsultować stosowanie witaminy K2 z lekarzem.

Źródła:

http://www.bloodjournal.org/content/109/7/2823?sso-checked=true

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/04/20/important-fat-soluble-vitamins.aspx

Zobacz także:

Witamina C niszczy komórki nowotworowe

Naukowcy z University of Iowa wykazali, że witamina C niszczy komórki nowotworowe. Ale zdolność do …

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *