UA-48407778-1
Na stole leżą: ryba, orzechy, marchew, rzodkiew, cytryna, kabaczek, nasiona dyni, brokuły, mięso, pomidory

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach są najlepiej wchłaniane przez organizm, gdy są spożywane z pokarmami zawierającymi duże ilości tłuszczu. Różnią się od witamin rozpuszczalnych w wodzie tym, że są przechowywane w organizmie przez długi czas i powolnie wchłaniane, co jest bardzo korzystne dla zdrowia. Zobacz najlepsze źródła takich witamin.

Witaminy to składniki odżywcze występujące w pożywieniu. Potrzebne są w niewielkich ilościach do wspierania podstawowych funkcji życiowych. Istnieją ich dwa rodzaje: witaminy rozpuszczalne w wodzie, takie jak B i C oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, takie jak A, D, E i K.

Witaminy A, D, E i K organizm przechowuje w wątrobie i tkance tłuszczowej. Nie są potrzebne na co dzień, więc organizm “sięga po nie” wtedy, gdy jest taka potrzeba. Są również eliminowane z organizmu znacznie wolniej niż ich odpowiedniki rozpuszczalne w wodzie. 

Aby były dobrze przyswajane przez organizm, powinny być spożywane razem z tłuszczami. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach pozyskuje się z żywności, choć np. witamina D jest naturalnie wytwarzana przez organizm, gdy skóra jest wystawiona na działanie słońca. Źródłem takich witamin mogą być też suplementy, ale najkorzystniejsze jest pozyskiwanie ich z pokarmów.

Najlepsze źródła witamin rozpuszczalnych w tłuszczach

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach są niezbędne dla zachowania dobrego wzroku, wzmacniania układu odpornościowego, dla wzrostu kości, wchłaniania wapnia, ochrony przed wolnymi rodnikami i dla prawidłowego krzepnięcia krwi.

Oto cztery rozpuszczalne w tłuszczach witaminy, niezbędne dla organizmu i ich najlepsze źródła pożywienia:

Witamina A

dzwonka łososia ułożone na rozgrzanym ruszcieWitamina A jest niezbędna przede wszystkim do zachowania dobrego wzroku. Ma też potencjalne działanie przeciwnowotworowe.

Istnieją dwa rodzaje witaminy A, które można uzyskać z pożywienia. Żywność pochodzenia zwierzęcego zawiera wstępnie uformowaną witaminę A lub retinol, które organizm z łatwością wchłania.

Natomiast żywność pochodzenia roślinnego zawiera prowitaminę A lub karotenoidy, które dopiero w przewodzie pokarmowym organizm może przekształcić w retinol.

Największe ilości witaminy A w produktach pochodzenia zwierzęcego znajdziemy w rybach (łosoś, śledź, tuńczyk) i wątróbce wołowej. Nieco mniejsze ilości – w jajach i w mleku.

Z produktów roślinnych najwięcej karotenoidów zawierają: marchew, brokuły, kabaczek, szpinak i dynia.

Witamina D

Witaminę D wytwarzamy w naturalny sposób, wystawiając skórę na działanie promieni słonecznych. Ale w okresach o małym nasłonecznieniu możemy sięgnąć po produkty, które nam ją zapewnią. Bo witamina D jest niezbędna nie tylko do zachowania zdrowych kości: jest witaminą niezbędną do wzmacniania odporności organizmu.

Najlepszym źródłem witaminy D są ryby, takie jak pstrąg, tuńczyk, makrela. Pewne ilości witaminy D znajdziemy też w wątróbce wołowej, żółtkach jaj i serach.

Witamina E

Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem. Posiada właściwości odżywcze i regenerujące, wzmacniając odporność organizmu.

Najlepszym źródłem witaminy E są pokarmy roślinne: zielone warzywa liściaste – szpinak, sałata, kapusta. Inne źródła witaminy E to: orzechy włoskie i ziemne, migdały, pestki dyni nasiona zbóż. Cennym źródłem witaminy E są oleje tłoczone na zimno: słonecznikowy, rzepakowy i kukurydziany.

Witamina K

Witamina K jest głównym czynnikiem, zapewniającym krzepnięcie krwi, a więc tamowania krwawienia. Występuje w dwóch postaciach: K1 i K2. 

Witamina K1 (fitochinon) znajduje się w roślinach, przede wszystkim w zielonych warzywach liściastych. Najlepsze jej źródła to: brokuły, szpinak, jarmuż, brukselka, kapusta. Warzywa te mogą być gotowane, ale najważniejsze jest łączenie ich ze zdrowymi tłuszczami.

Witamina K2 (menachinon) wytwarzana jest w jelitach, a jej źródłem jest mięso, przetwory mleczne i jaja.

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach są kluczowe dla zachowania dobrego stanu zdrowia. Należy jednak pamiętać, że gdy są spożywane w nadmiernych ilościach, przekraczających potrzeby organizmu, mogą oddziaływać toksycznie i prowadzić do problemów zdrowotnych.

Źródło:

extension.colostate.edu

Zobacz także:

Witamina C niszczy komórki nowotworowe

Naukowcy z University of Iowa wykazali, że witamina C niszczy komórki nowotworowe. Ale zdolność do …

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *