Home / Alt News / Zbliża się nowa era w jakości żywności?
Print

Zbliża się nowa era w jakości żywności?

Pod naporem konsumentów, którzy nie chcą truć się chemią dodawaną do żywności, kolejna sieć restauracji ogłasza, że ze swoich produktów całkowicie usunie substancje chemiczne! Jest nią amerykańska sieć restauracji Panera. W ten sposób rośnie lista firm, które zmieniają skład swoich produktów spożywczych na normalny. Dzieje się tak w efekcie wzrostu świadomości konsumentów.


Panera na swojej stronie internetowej pisze tak:

“Sztuczne konserwanty, barwniki, słodziki i aromaty nigdy nie powinny być w naszej żywności”

I dalej Panera podaje jakie substancje chemiczne już usunęła lub które usunie ze swoich produktów do końca 2016 roku. Są tam dobrze znane nam trucizny, których nazwy można znaleźć na opakowaniach produktów “spożywczych”, między innymi: aspartam, glutaminian sodu, benzoesan sodu, syrop glukozowo-fruktozowy, wanilina, askorbinian sodu, dwutlenek tytanu i inne. Lista jest szokująca, bo zawiera aż 150 pozycji! To dobitnie uświadamia jak chemicznie skażona jest współczesna żywność. Pełną listę tych trucizn koniecznie zobacz tutaj.

Panera nie jest pierwszą firmą, która uwalnia swoje produkty ze szkodliwych substancji.
Inna amerykańska sieć restauracji typu fast food – Chipotle Mexican Grill – ogłosiła w kwietniu 2015, że całkowicie wyeliminuje ze swoich potraw składniki GMO.

chipotle
Na swojej stronie internetowej Chipotle zamieszcza takie oto oświadczenie:

Producenci GMO twierdzą, że GMO jest bezpieczne, ale nie wierzymy, by społeczność naukowa osiągnęła porozumienie co do długoterminowych skutków powszechnej uprawy i konsumpcji GMO. W październiku 2013 grupa około 300 naukowców z całego świata w pisemnym oświadczeniu odrzuciła twierdzenie, że istnieje naukowy konsensus w sprawie bezpieczeństwa spożywania GMO. Naukowcy chcą, aby prowadzono dalsze badania, ale nie przez samych producentów GMO, tylko przez ośrodki niezależne. Dopóki tak się nie stanie, wierzymy, że rozsądne jest, aby ostrożnie podchodzić do GMO.

Wzrost świadomości konsumentów spowodował, że duże koncerny spożywcze zaczynają zmieniać swoją politykę dotyczącą bezpieczeństwa produkowanej przez siebie żywności. Koncern Kratf Foods już zapowiedział, że usunie sztuczne barwniki ze swoich makaronów i serów, a PepsiCo deklaruje usunięcie aspartamu ze swoich napojów. Czyżby nadchodziła nowa era w jakości żywności?

Źródła:

http://www.naturalnews.com/049627_Panera_artificial_preservatives_ingredient_additives.html

http://www.naturalnews.com/049510_Chipotle_non-GMO_foods_clean_fast_food.html

Zobacz także:

Tłuszcze nasycone uratują Ci zdrowie

Unikaj żywności oznaczonej jako “niskotłuszczowa”! Licząca dziesiątki lat propaganda nawołująca ludzi do diety niskotłuszczowej miała …

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *