Home / Alt News / Zdrowe odżywianie – zasada pierwsza

Zdrowe odżywianie – zasada pierwsza

Już dawno stwierdzono, że zdrowe odżywianie w 90% powinno się opierać na żywności nieprzetworzonej, a tylko w 10 % na przetworzonej. Niestety, większość ludzi robi dokładnie odwrotnie.

Określenie “żywność przetworzona” odnosi się do tych produktów żywnościowych, które są przetwarzane chemicznie, wykonane są z dodatkami składników rafinowanych i sztucznych dodatków. Taka żywność ma znikome wartości odżywcze, zawiera toksyny i jest zmorą w diecie współczesnej cywilizacji.

Dlaczego żywność przetworzona nie nadaje się do jedzenia?

Żywność przetworzona zawiera nadmiar cukru i/lub syrop glukozowo-fruktozowy

Nadmiar cukrów jest związany z cukrzycą, wysokim poziomem triglicerydów, chorobami serca, otyłością i nowotworami.

syrop glukozowo-fruktozowyRafinowana fruktoza, występująca zwykle w syropie glukozowo-fruktozowym, znajduje się w praktycznie w każdym rodzaju przetworzonej żywności, przekąskach i słodyczach.. Metabolizowana jest w wątrobie, a następnie zamieniana w tkankę tłuszczową. A to może prowadzić do nieprawidłowego funkcjonowania mitochondriów, otyłości i chorób związanych z otyłością.

Dzienną dawkę fruktozy, która znajduje się także w owocach, należy utrzymać na poziome poniżej 25 gramów dziennie.

Przetworzone produkty spożywcze są zrobione tak, aby się przejadać

Nasz organizm jest zaprojektowany tak, że w naturalny sposób reguluje zapotrzebowanie na sztuczna_żywnośćtaką ilość energii (czyli żywności), jaka jest mu potrzebna.  Jednak producenci żywności zorientowali się, jak obejść te wewnętrzne regulatory.

Żywność przetworzona „rozpływa się w ustach”, co powoduje, że mózg odbiera ją jako taką, która ma mało kalorii. Dodatkowym czynnikiem, który „oszukuje” mózg są sztucznie wzmacniane smaki i zapachy. To sprawia, że nie wiemy kiedy powiedzieć „dość”, co prowadzi do przejadania się i otyłości.

Przetworzone produkty spożywcze zawierają sztuczne składniki

Przetworzona żywność zawiera setki toksycznych substancji chemicznych: konserwanty, barwniki, sztuczne aromaty, zagęstniki, słodziki itp. Dorosły człowiek w ciągu roku spożywa tych substancji od 2 do 3 kilogramów!

toksyny_w_żywnościProducenci żywności twierdzą, że sztuczne dodatki do żywności są bezpieczne, ale badania naukowe dowodzą, że jest dokładnie odwrotnie.

Przykładowo – przeciwutleniacz TBHQ (konserwant oznaczany jako E 319) w dawce ponad 5 gramów jest … śmiertelny! Znajduje się w: olejach, ciastach w proszku, mleku w proszku, zupach, bulionach, sosach, przyprawach, aromatach dodawanych do wielu produktów, produktach zbożowych, suszonych, itd.

Sztuczne substancje mają negatywny wpływ na układ neurologiczny mózgu, powodują reakcje alergiczne, nadpobudliwość, nowotwory i szereg innych chorób.

Żywność przetworzona uzależnia

Najlepiej to widać na przykładzie  fast foodów. To jest prawdziwy fenomen, który sprawia, że ponad 25% zachodnich społeczeństw śmieciowe-jedzeniema nie tyle nadwagę, co jest już po prostu otyła.

Przetwarzanie żywności modyfikuje lub usuwa ważne składniki odżywcze, zmieniając sposób, w jaki są trawione. Następuje stymulacja produkcji dopaminy – neuroprzekaźnika dobrego samopoczucia, dzięki czemu czujesz się dobrze, mimo że w jedzeniu brakuje składników odżywczych i błonnika. To prowadzi do nadmiernego głodu i, ostatecznie, do uzależnienia od takiej żywności.

Żywność przetworzona jest zazwyczaj nasycona w rafinowane węglowodany

Rafinowane węglowodany znajdujące się w takich produktach jak: płatki śniadaniowe, bułki, gofry, ciastka i wiele innych,  szybko rozkładają się w organizmie do postaci cukru. To bułkizwiększa poziomy insuliny i leptyny i przyczynia się do oporności na insulinę, co jest podstawową przyczyną  prawie każdej przewlekłej choroby.

Bardzo często produkty, które na etykiecie są opisane jako “pełnoziarniste”, np. płatki śniadaniowe, zawierają ziarna, ale zostały one rozdrobnione do postaci drobnej mąki i są tak samo szkodliwe jak ich rafinowane odpowiedniki.

Większość przetworzonej żywności zawiera niewiele składników odżywczych

Żywność przetworzona jest pozbawiana cennych składników, a następnie nasycana  jest syntetycznymi witaminami i minerałami. Zawiera minimalne ilości np. cennego błonnika, który znajduje się tylko w surowych makaronowocach, warzywach, czy ziarnach.

Najlepszym sposobem na zdrowe odżywianie jest zapewnienie organizmowi witamin, minerałów, przeciwutleniaczy, błonnika, które natura ma do zaoferowania w żywności nieprzetworzonej.

Gotowe produkty spożywcze zawierają tłuszcze trans i przetworzone oleje roślinne

Syntetyczne tłuszcze trans, zawierające częściowo utwardzony olej roślinny, są powszechnie stosowane w takich produktach jak: krakersy, chipsy, czy w potrawach smażonych. Wywołują stany zapalne, prowadzące do wielu chorób przewlekłych lub ciężkich.

żywność_naturalnaWiększość z nich zawiera również znaczne ilości tłuszczy omega-6. Mają one tendencję do stymulowania procesów zapalnych w organizmie, są niestabilne chemicznie i podatne na utlenianie. Ich nadmierna ilość jest związana z różnego rodzaju problemami zdrowotnymi, jak miażdżyca i choroby serca.

Recepta na zdrowe odżywianie wydaje się zatem oczywista: pierwszym krokiem powinno być przejście na nieprzetworzone produkty żywnościowe.

Źródło: skrót za dr mercola.com

Zobacz także:

Tłuszcze nasycone uratują Ci zdrowie

Unikaj żywności oznaczonej jako “niskotłuszczowa”! Licząca dziesiątki lat propaganda nawołująca ludzi do diety niskotłuszczowej miała …

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *