UA-48407778-1
czerwone grona żurawiny na gałązce na krzaku

Żurawina – cudowny owoc, o wspaniałych właściwościach zdrowotnych

Żurawina jest nie tylko wspaniałą podstawą wielu potraw. Zawarte w niej polifenole i inne składniki bioaktywne sprawiają, że żurawina jest silnym źródłem przeciwwirusowym, przeciwbakteryjnym, przeciwnowotworowym i ogólnie wzmacniającym odporność organizmu.

Badania wykazały, że żurawina jest owocem o najwyższym poziomie przeciwutleniaczy, większym nawet niż czerwone winogrona. Jest niezwykle bogata w witaminy, w tym w witaminę C, A, E, K i witaminy z grupy B.

Oto lista najważniejszych właściwości zdrowotnych żurawiny:

 

 

Właściwości przeciwwirusowe
W badaniu z 2013 roku oceniono skuteczność 35 odmian borówki czarnej, czarnej porzeczki i żurawiny w oddziaływaniu na wirusa grypy. Okazało się, że największe właściwości przeciwwirusowe mają: borówka czarna, żurawina i czarna porzeczka.

Dla porównania przetestowano również przeciwwirusowe właściwości soku pomarańczowego, grejpfrutowego i żurawinowego. Naukowcy odkryli, że wprawdzie pomarańcza i grejpfrut spowalniają zakaźność wirusa o 25% do 35%, to sok żurawinowy całkowicie go powstrzymuje.

 

Działanie przeciwnowotworowe
Badania naukowe wykazały, że naturalne polifenole znajdujące się w żurawinie obniżają ryzyko powstawania nowotworu prostaty.

Z kolei w 2015 roku przetestowano oddziaływanie flawonidów z żurawiny na komórki raka jajnika. Wykazano, że w nich, że flawonidy hamowały rozwój nowych komórek rakowych.

 

Wysoka zawartość przeciwutleniaczy
Badania wykazały, że żurawina ma lepsze właściwości przeciwutleniające w porównaniu do np. ananasów, cytryn, czy grejpfrutów.

Polifenole znajdujące się w żurawinie mogą zmniejszać, związany z wiekiem, spadek zdolności uczenia się, poprawiają pamięć, odporność na stres i sprawność motoryczną.

 

Korzyści dla układu sercowo-naczyniowego
Sok żurawinowy zawiera związki polifenolowe, które mogą zmniejszyć ryzyko powstawania chorób układu krążenia, w tym obniżają ciśnienie krwi.

Badania wykazały, że sok żurawinowy może poprawiać funkcje naczyniowe u pacjentów z chorobą wieńcową.

 

Zapobieganie infekcjom dróg moczowych
Żurawina może całkowicie zapobiegać infekcjom dróg moczowych, szczególnie u kobiet. Jest bardzo dobrze tolerowana u kobiet przed i po menopauzie.

Ekstrakt z żurawiny jest zalecany również w ostrych przypadkach infekcji dróg moczowych, a w przypadku regularnego spożywania może całkowicie wyeliminować stany zapalne.

 

Źródło:

greenmedinfo.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *